Λαμπρός ο εορτασμός επί τη μνήμη της Οσίας Μητρός ημών, Ειρήνης της Μονής του Χρυσοβαλάντου

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τιμήσαμε και φέτος -συν Θεώ- τη μνήμη της θαυματοβρύτου Αγίας και Μητρός ημών, Οσιωτάτης Ειρήνης, Ηγουμένης της εν Κωνσταντινουπόλει Μονής του Χρυσοβαλάντου.

Όπως είναι παραδεδομένο, εδώ, στο «βασιλομονάστηρο» της Λυκοβρύσεως, οι εορταστικές Ακολουθίες ξεκίνησαν από βραδύς, την Παρασκευή (παραμονή της εορτής), στις 10 μ.μ. με το Μικρό Απόδειπνο. Με το πέρας του Αποδείπνου τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας, Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

Συγχοροστατούντες στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος, Δημητριάδος κ. Φώτιος και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανός.

Το αναλόγιο πλαισιώθηκε από πολυμελή χορό Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό την χοραρχία του κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.

Ακολούθως, και όπως ορίζει η παράδοση, εψάλησαν, έξωθεν του Καθολικού, η Λιτή και τα απόστιχα. Εξαιρέτως συγκινητική ήταν -όπως πάντα- η στιγμή  κατά την οποία Ιερείς έφεραν στους ώμους τους την εφέστιο και θαυματουργή Εικόνα της Οσίας, η οποία τοποθετήθηκε σε προσκυνητάρι επάνω σε ειδικά διαμορφωμένη, για την Ακολουθία της Λιτής, εξέδρα.

Μεταξύ των ύμνων προς την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, εψάλη και ύμνος - ποίημα της Οσιωτάτης Καθηγουμένης της Μονής μας, Γερόντισσας Παϊσίας.

Στη συνέχεια ευλογήθηκαν οι άρτοι και τα μήλα.

Στο πλαίσιο της τελετής έξωθεν του Καθολικού της Μονής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εκφώνησε εόρτια ομιλία με αναφορά στον Μοναχισμό και στα στοιχεία που τον συνθέτουν. ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Με την ολοκλήρωση της τελετής και τη μεταφορά της θαυματουργής Εικόνος της Αγίας μας εντός του Ναού, ξεκίνησε ο Όρθρος.

Όπως ορίζει το τυπικό της Μονής ανεγνώσθησαν οι Χαιρετισμοί της Οσίας ενώπιον του Εικονίσματός της, μετά το Συναξάριο της ημέρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κυπριανός χοροστάτησε στις καταβασίες.

Κατόπιν, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το κοινωνικό ευλογήθηκαν τα κόλλυβα της Αγίας, καθώς και τα μήλα.

Με την ανατολή του ηλίου, την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας και ολοκλήρου της κατανυκτικοτάτης Ιεράς Αγρυπνίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Αγίας στους δρόμους της Λυκοβρύσεως χάριν ευλογίας των πιστών και της πόλεως.

Την αγία Εικόνα, με την έξοδό της από την κεντρική Πύλη της Μονής, έραναν νέες, από ψηλά, με ροδοπέταλα. Η Φιλαρμονική του Δήμου Λυκοβρύσεως – Πεύκης παιάνισε τιμητικά, ενώ ακολούθως ακούστηκε το Απολυτίκιο της Αγίας από τον χορό των Ιεροψαλτών, προκειμένου να εκκινήσει η πορεία η Ιεράς Εικόνος.

Στην μεγαλοπρεπή πομπή συμμετείχαν, άνδρες φέροντες χρυσοκέντητα λάβαρα της Μονής και σημαίες, πολυμελής χορός Ιεροψαλτών, η Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου, νέα κορίτσια και κυρίες ενδεδυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της Χίου, αντιπροσωπείες Μοναζουσών, ο Ιερός Κλήρος και πλήθος πιστών. Την αγία Εικόνα σήκωναν στα χέρια άνδρες ενδεδυμένοι την ποντιακή φορεσιά, ενώ την πλαισίωναν γυναίκες, παραδοσιακές «Καππαδόκισσες», μνημονεύοντας έτσι την ιδιαίτερη επίγεια πατρίδα της της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Με την επιστροφή της αγίας Εικόνος και την είσοδό της στον προαύλιο χώρο της Μονής από την Κεντρική Πύλη, έγινε και η απόλυση. Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους, όσοι συμμετείχαν στην άρτια οργανωμένη εορταστική πανήγυρη κάνοντας ονομαστική αναφορά στους παρευρισκόμενους Αρχιερείς. Ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την τοπική Δημοτική Αρχή, καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα και τους αρμόδιους για τη συνεργασία και το ενδιαφέρον που υπέδειξαν και φέτος για την πραγματοποίηση της εορτής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευχές έδωσε ο Σεβασμιώτατος στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς μας Μονής, Γερόντισσα Παϊσία.

Τέλος, η φιλαρμονική μπάντα παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Όπως ορίζει ο πολιτισμός οι συνήθειές μας, με το πέρας της εορτής, η Μονή μας παρέθεσε φιλόξενη τράπεζα προς όλους τους συμμετέχοντες.

Ανήμερα της εορτής, το απόγευμα, τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, καθώς και το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών Γερόντων Γαβριήλ Αρχιερέως, Μελετίας, Παϊσίας και Αρσενίας των Μοναχών και της συνοδείας αυτών.

Συγκινητική, όπως πάντα, υπήρξε η προσέλευση των χιλιάδων πιστών που κατέφθασαν στη Λυκόβρυση Αττικής για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό Εικόνα της Αγία μας και να τιμήσουν τη Χάρη της.

 

 

Related Articles

mila